jueves, 3 de noviembre de 2011

Característiques d'identitat

El centre de dia és un recurs urbà integrat en la XAD (Xarxa d’atenció a les drogodependències), on conviuen els usuaris de dilluns a divendres des de les 9 del matí a les 18:30 de la tarda.

Aquest recurs es distingeix per la seva oferta assistencial, que afavoreix la inserció socio-laboral de persones amb problemes de consum de drogues, sense treure-les del seu medi. És important aquest aspecte en l’àmbit de les drogodependències, ja que en moltes ocasions l’obstacle més gran per ells és el seu propi entorn.

En el centre es dissenyen itineraris personalitzats a cada usuari, i d’aquesta manera es pretén motivar el canvi i afavorir la participació del subjecte en el seu propi procés, simultàniament es treballa molt en grup per potenciar el canvi individual a partir del col•lectiu, oferint així espais d’intercanvi d’experiències personals.

Per tal que el nostre servei tingui un bon funcionament, el treball en xarxa és un dels components claus dins la nostra tasca. Així doncs estem en coordinació amb altres serveis, alguns dels quals són vies d’accés dels nostres usuaris, i d’altres poden ser vies que els faciliti i acompanyi en la seva reinserció social. La relació per tant, amb l’entorn i el context immediat és essencial per assolir els objectius de l’organització i assegurar el bon funcionament.

Els recursos externs, són tots aquells instruments que s’utilitzen en l’itinerari personal de cada usuari, de manera que ajudi a la seva inserció i socialització. Alguns dels serveis externs amb els que treballem són:

- Centres esportius: Aquests estan dintre de les activitats diàries de cada usuari, ja que és un complement idoni per tenir uns hàbits més saludables, i per potenciar la seva socialització, i així com treballar noves formes d’oci.

- SOC: El Servei Ocupacional de Catalunya, és un recurs per poder facilitar la inserció laboral de les persones, o poder participar en cursos que ofereixen envers la formació.

- EMFO: És un altre recurs per poder orientar més acuradament als usuaris en el sector laboral i formatiu, així com donar un suport mes acurat a la recerca de feina.

- Tallers: Els tallers poden ser de diferent tipologia, depenent de les inquietuds o aficions dels usuaris. Són una manera de potenciar el seu oci i també la seva socialització.


Cal dir que tot recurs que s’integri dintre de l’itinerari, serà subjecte de coordinació del centre de dia.

L’equip professional és un dels puntals bàsics pel bon funcionament del centre de dia, per això és importantíssim saber quines persones hi treballen i quin treball fa cadascuna d’aquestes. Dintre d’un model interdisciplinari, hi trobem educadors socials, psicòlegs, integradors socials i sanitaris. Tots aquests professionals portaran a terme de manera conjunta la intervenció amb els usuaris. Tot i així, cada educador social serà responsable directe i referent (tutor) d’un número determinat d’usuaris, per tal d’oferir a la persona que utilitza el servei una figura professional referent que es responsabilitzi del seu cas particular i itinerari personalitzat.

L’organització parteix d’una estructura consolidada i estable, dirigida des d’un òrgan de govern com és direcció i el departament de comunicació. Tot i així la participació i implicació, tant del equip professionals, dels usuaris/es, com de la comunitat on es situa el centre, és un element fonamental pel seu funcionament i desenvolupament. Així doncs, la presa de decisions es porta a terme de manera participativa i democràtica a partir de la consulta de tots els agents participants de l’organització. Tot i així, la responsabilitat en últim terme, de les decisions que es prenguin, recaurà en la pròpia direcció i departament de comunicació, que sempre tindrà en compte les opcions que prèviament per consens s’hagin pres, i s’encarregarà de crear i mantenir canals de comunicació oberts entre aquest i els altres agents.

En aquesta mateixa línia, de manera anual, els diferents agents i òrgans que conformen l’organització participaran en unes jornades, que es realitzaran en el mateix centre o en espais cedits per la comunitat, on es parlarà sobre el treball realitzat, es farà alhora una valoració envers l’organització i com s’han anat resolent els possibles conflictes o situacions que hagin sorgit durant el curs. Serà un espai també per convidar algun professional reconegut en l’àmbit, per tal que pugui oferir informació i formació respecte el món de les drogodependències, etc. En conclusió, s’oferirà un espai-temps per tal de portar a terme una valoració global on puguin participar lliurament tots els agents, i alhora permeti oferir formes innovadores de portar a terme el nostre treball, amb l’objectiu de millorar i avançar en l’objectiu fonamental de l’organització.

La intervenció que des del centre es proporciona està totalment dirigida a afavorir la inserció socio-laboral de persones que presenten una problemàtica de drogodependències i, per aconseguir aquest objectiu, els professionals dissenyen itineraris personalitzats, motivats pel canvi i, afavorint la participació del subjecte en el propi procés. Cal dir però, que està destinat a totes aquelles persones que un tractament urbà pugui resultar convenient, ja que aquesta intervenció no proporciona l’aïllament, sinó al contrari promou el contacte directe i continuat amb el medi, per tal d’aconseguir la reinserció, així que el subjecte haurà d’estar capacitat per afrontar possibles obstacles en el seu entorn més proper.

Des d’aquesta intervenció personalitzada sempre s’afavorirà que el subjecte mantingui els seus vincles familiar i terapèutics, com pot ser el referent en el CAS del qual ha estat derivat. S’intentarà sempre que l’usuari pugui compatibilitzar el programa o tractament amb altres activitats sociabilitzadores, sempre evitant l’aïllament que pot arribar a proporcionar el mateix servei.

El subjecte d’intervenció haurà de ser partícip del seu procés de canvi, sent així el propi motor d’aquest. Potenciant des del mateix centre la derivació oportuna a altres recursos de la xarxa social, per tal d’afavorir en tot moment la seva inserció. Així doncs, els objectiu bàsics i transversals en tota la intervenció es poden definir com:

- Promoure la inserció socio-laboral, partint de la idea que en les nostres societats l’àmbit laboral és essencial per incloure’s en la societat, ja que aquesta s’estructura a partir del treball. L’àmbit social és molt important per aquestes persones, ja que en el procés de la dependència apareix l’aïllament.

- Afavorir l’abstinència. Qualsevol de les activitats o tractaments que des del centre de dia s’ofereixen són totalment lliure de drogues, i en el cas d’haver consumit no es pot participar en cap activitat. Les raons són bàsicament dues: la primera és que havent consumit no es pot treballar en molts aspectes i la segona és bàsicament per respectar i tenir cura de la resta del grup i el seu esforç.

- Potenciar el desenvolupament personal: Aquest objectiu pretén que els usuaris treballin en el seu desenvolupament personal. Des del centre es dóna molta importància a la formació i ha recuperar la capacitat i l’autoestima per poder evolucionar personalment. Des del centre s’intenten donar les eines i els recursos per què el dia de demà siguin autònoms alhora d’aprendre noves formes de vida.

- Propiciar l’adquisició d’elements que afavoreixin la circulació social. Entorn aquest objectiu giren totes aquelles activitats que van dirigides a la consolidació de nous hàbits i habilitats, que degut a un consum crònic han quedat pràcticament anul•lades.

Així doncs, les estratègies que s’utilitzen des del centre es poden resumir en cinc, les quals definim com:

- Motivar sempre el canvi
- Afavorir en tot moment la participació del subjecte
- Dissenyar itineraris personals per la inserció
- Transmetre continguts útils i valorats socialment
- Establir vincle amb l’usuari

No hay comentarios:

Publicar un comentario