martes, 11 de octubre de 2011

JUSTIFICACIÓ

La idea de crear un centre de dia en l’àmbit de les drogodependències neix de la necessitat que com professionals, i després de realitzar un estudi d’àmbit comunitari, s’ha detectat en relació aquest col·lectiu. Sensibilitzats en les problemàtiques socials que actualment acompanyen la societat que ens envolta, creiem que en la intervenció de les drogodependències, ja sigui en prevenció com en el tractament, queda encara un llarg camí a recórrer, degut a la ràpida evolució que hi hagut en la conceptualització i manera de concebre aquesta problemàtica i per tant, aquest col·lectiu.

Els motius que sustenten i justifiquen la creació d’aquesta entitat i la seva funció són diferents, a continuació detallem més concretament aquests, per tal de donar, per una banda, una visió actual de la situació d’aquest col·lectiu i, per l’altra, fer palés les necessitats que hem detectat en aquesta problemàtica concreta, i així entendre les raons per les quals és imprescindible la creació del centre de dia que, des de l’organització, plantegem.

En primer lloc és important ressaltar el fet que actualment a Catalunya només existeixen quatre centres d’aquestes característiques[1], per tant, la falta d’aquest recurs en el territori català, en relació a la població que podria optar a fer ús d’aquest servei, és evident. La falta d’inversió pública, fa que la creació d’aquests espais depengui únicament d’associacions sensibilitzades amb aquesta problemàtica, i per tant es deixa a la iniciativa particular la responsabilitat de cobrir aquesta necessitat, provocant així que, no s’aconsegueixi oferir suficients recursos envers la demanda que des d’aquest col·lectiu i els centres de primera assistència (CAS) es realitza.

En els últims anys el fenomen del consum ha evolucionat, han canviat les formes, freqüències i quantitats així com les situacions de consum. Alhora també és totalment diferent l’oferta de substàncies i la percepció de les persones consumidores i/o depenents. Tots aquests canvis han provocat que actualment les drogodependències ja no s’associïn de forma generalitzada a sectors marginats de la població, sinó també aquells que socialment estan integrats.[2] El panorama actual de les persones consumidores mostra un augment del policonsum, ja que la meitat dels consumidors de substàncies psicoactives realitzen consum de dos o més substàncies. En el 90% està present l’alcohol.[3] Aquesta transformació del context que acompanya aquesta problemàtica ha fet que el nombre d’usuaris de serveis d’atenció a les drogodenpendències hagi augmentat exponencialment els últims anys, i per tant, la demanda sigui creixent en aquest àmbit.

En la creació d’aquest tipus de servei hi ha implícita una línia de treball concreta, és a dir, com associació professional creiem totalment en el treball ambulatori amb persones drogodenpendents, més enllà de l'ingrés o l’internament, ja que fem un aposta clara per portar a terme una intervenció amb l’usuari a partir d'un treball des del seu context i entorn. Partint de la idea que, l’eina fonamental perquè es mantingui l’abstinència és que la persona sigui capaç d’afrontar en el seu dia a dia les situacions que el poden portar a un consum, i alhora transformar aquestes en activitats que ajudin a mantenir un consum zero; un treball que des de l’internament no es pot realitzar, ja que els usuaris no tenen cap contacte amb la seva realitat, mentre es porta a terme tot el tractament.

Com a conclusió doncs, podem afirmar que el fenomen de consum i el panorama actual de les drogodependències ha evolucionat molt en els últims anys, presentant-se com una problemàtica canviant, on cada cop es contempla un sector de la població més ampli i heterogeni. Degut també aquest canvi en la manera de concebre les drogodependències, s’ha donat un augment de la demanda entorn a les diferents situacions i problemàtiques que acompanyen aquest col·lectiu, i que aquesta demanda no ha estat ni està coberta, a causa dels pocs recursos i serveis que des de les polítiques socials i el servei públic s’ofereixen, havent de ser les associacions d'niciativa pròpia qui compensin la falta de centres d’aquestes característiques.

______________________________________________________________________________
[1] Dades extretes de ASECEDI (associación entidades de centros de día)
[2] Dades extretes de la FAD (Fundació d’ajuda contra les drogodependències)
[3] Dades extretes EDADES-2009/10. Estudi realitzat pel Pla nacional sobre drogues del Ministeri de sanidad, politica social, e igualdad.

No hay comentarios:

Publicar un comentario