miércoles, 25 de enero de 2012

CRITERIS ADMISSIÓ i PROGRAMES

Per entrar dins el servei existeixen uns criteris d’admissió, que han de ser respectats abans de qualsevol contacte amb el grup i acceptats en el contracte terapèutic que prèviament han de firmar. Aquests són:

  • Desintoxicació prèvia; aquesta haurà de ser prèvia a l’entrada i en la forma que indiqui el professional de referència.
  • No s’accepten entrades conjuntes de persones que mantinguin relacions de parella o lligams familiars de primer grau.
  • Serà criteri d’expulsió patir malalties infectocontagioses d’alta risc de contagi com la tuberculosis, o malaltia psíquica en fase aguda i/o sense compensar.
  • Es contempla una període de duració aproximada de deu dies on el subjecte d’intervenció decideix si desitja incorporar-se al centre i el equip alhora valora l’admissió del mateix.

Existeixen tres tipus de programes:
  1. Programa a temps complert
  2. Programa parcial
  3. Programa de seguiment
Tant el programa a temps complert com el parcial, segueixen les mateixes etapes, tot i que el primer els usuaris/es entren a les 9 del matí i surten a les 6:30 de la tarda i el segon comencen a les 9 i acaben a les 3:00 del migdia.

Les etapes s’anomenen temps, així que distingim: 1er temps, 2on temps i 3er temps. La primera és el període de prova que hem explicat anteriorment, i tal com apuntàvem dura entre 10 i 15 dies. Tots els temps que es determinen sempre són orientatius, ja que depèn del mateix procés del usuari/a.

El segon temps té una duració aproximada entre un i dos mesos. En aquesta etapa els educadors/es estableixen el vincle amb l’usuari/a i aquest amb ells. Durant aquests mesos tot dos, de manera complementària, van establint els objectius que es volen assolir; a més de concretar possibles aficions i interessos, a partir de l’auto coneixement. En la part final d’aquesta etapa comencen la recerca de feina, així com les visites a diferents recursos, s’intenta que l’usuari/ai comenci a concretar i acotar el seu itinerari personal i iniciar-se en el món laboral.

Per últim, el tercer temps, es tracta d’un cop definit els objectius, treballar contínuament en aquests i encarar totes les activitats en pro aconseguir aquestes metes. En aquesta es dóna una intervenció a nivell més alt, perquè és quan es treballa tant el àmbit laboral com el social com tot allò referent al seu procés de canvi. Aquesta etapa té una duració aproximada de sis mesos.

En conjunt, les tres etapes, donen lloc a un tractament d’ aproximadament vuit mesos, més el temps que hagin d’estar en el programa de seguiment, ja que quan l’educador/a i usuari/a decideixen que s’han assolit els objectius, aquest passa al tercer programa.

En referent al programa de seguiment, és diferent als dos anteriors, ja que en un primer lloc no té una temporalització determinada, més aviat depèn de l’usuari/a i el seu procés individual. Poden passar mesos com anys.

En aquest, l’usuari/a no participa de la dinàmica diària, ja que ha acabat el tractament; i en principi ha pogut crear un teixit de recursos d’oci, laborals i familiars estables per tal de portar una vida el més normalitzada possible.

Aquest programa consisteix en una entrevista setmanal amb el educador/a de referència, en la que s’aborden aspectes de la vida diària, problemes que puguin aparèixer, preocupacions del mateix usuari/a, noves situacions en que es va trobant, etc...

Depenent de l’horari de l’usuari/a i l’estat d’aquest aquestes entrevistes es poden anar allargant amb el temps, a una cada dos setmanes i una mensualment. Aquesta qüestió serà criteri del educador/a i en últim terme decisió del usuari/a. Hi ha la possibilitat que el subjecte decideixi deixar aquest seguiment perquè consideri que és suficientment autònom per trencar aquesta relació, serà l’educador/a l’encarregat de si més no qüestionar la decisió, o per contrari reafirma la idea. Hi ha vegades que s’ha de treballar per evitar la dependència al recurs o a l’educador/a referent que en ocasions pot aparèixer.

En aquest programa és totalment voluntari el control d’analítiques per assegurar l’abstinència, en el cas que es decideixi continuar, normalment acostumen a tenir uns dies concrets pactats. Ara bé, si per qüestió d’horari no pot acudir, en el centre són flexibles a fer-les fora d’horari si així ho sol•licita.

No hay comentarios:

Publicar un comentario